Har du styr på, hvad dine spillere laver? Som esportstræner er man i tæt kontakt med unge gamere – men hvad laver de udenfor træningen? I rollen som træner eller leder kan du være med til at forme de unge menneskers fremtid og værdier. Hvordan forholder du dig til snyd – og hvilke konsekvenser kan det have for de spillere, som ikke tænker sig om? I denne artikel giver vi dig 3 præventive råd, som kan hjælpe dig med at håndtere snyd og manipulation af spil.

Et af de mest populære spil i Danmark er CS:GO. De fleste starter med at spille allerede som børn, hvor de lærer spillets grundlæggende DNA at kende, samt begynder at udvikle deres evner og spilkendskab.

Flertallet af unge starter med at spille sammen med venner, som en måde at have et socialt fællesskab, hvor man kan have det sjov. Det er ikke alle, som kaster sig over gaming med en drøm om en fremtid i esport – ofte kommer den først senere. 

Og spiller man for sjov, kan det være tiltalende, at manipulere med spillet. F.eks. med skin changer apps, boosting eller mere alvorlige forseelser som aimbots eller scripting. Men dette skal man for alt i verden undgå, for det kan have store konsekvenser for ens fremtidige aktiviteter.

En konsekvens i CS:GO kan f.eks. være et VAC ban. Dette sker, når Valve registrerer, at der foregår noget mystisk på ens Steam account, som eksempelvis, at man ændrer skins på våben eller figurer i spillet. Herefter slår Valve ned på ens konto, og man kan derefter ikke spille online i CS:GO længere. Samtidig har det en lang række mere alvorlige konsekvenser.

Udelukket fra turneringer

Har man først fået et VAC ban, er det noget som potentielt kan følge en i flere år. Ønsker man at gøre karriere som esportsudøver, så vil man opleve, at mange turneringer nægter adgang til spillere som har modtaget VAC bans inden for to år. Dette er der set eksempler på til turneringer som f.eks. Dreamhack og ESL.

Det er også de danske turneringer, som tager VAC bans alvorligt. I YouSee eSportligaen kan man ikke deltage, hvis man har fået et VAC ban inden for to år (730 dage). Derfor er det vigtigt, at man som spiller holder sin sti ren.

Ønsker man f.eks. at være en del af et hold i YouSee eSportligaen, men har modtaget en straf for snyd i nogle af ligaens spil, så kan man ikke deltage før der er gået 2 år fra man modtog straffen. Dette knytter sig til spilleren, hvilket betyder, at det ikke er nok at lave en ny account. 

Ikke kun CS:GO

Stort set alle spil som er aktuelle i en esports-sammenhæng, har en nul-tolerance politik for snyd. Det er uanset hvilken platform de spilles på – snyd og manipulation af spillet accepteres ikke, og straffes hårdt. Derfor er det vigtigt, at man behandler alle spil med samme respekt.

Udover CS:GO, så har andre titler som League of Legends, Fortnite m.fl. også en lang række eksempler, hvor spillere bliver udelukket pga forseelser, som i visse tilfælde har flere år på bagen. Altså er det en uhyre vigtig ting at være opmærksom på. 

Et delt ansvar

Rigtig mange VAC bans, eller andre former for straf, kommer til de helt unge spillere. I den alder tænker man ikke meget over, hvad man vil med esport i fremtiden. Derfor er det også en del af trænerens opgaver, at informere de unge om konsekvenserne ved snyd eller manipulation af spillet. Det er langt de fleste esportstrænere også opmærksomme på.

Hvis man som ung esportsudøver ikke forstår eller kender til de konsekvenser snyd og manipulation af spil kan have, så er det vigtigt med voksne, som kan påtage sig den informerende rolle. Hvis du er træner, så er det vores anbefaling, at du tager en snak med dine elever om konsekvenserne ved snyd. Det kan have stor betydning både for den enkelte spiller, men også for hele holdet.

Her er 3 gode råd

  1. Tag en snak med de unge gamere om de risici, som følger med snyd. Forklar dem, hvordan det kan have betydning for deres fremtid med gaming.
  2. Hvis du tager nogen i at snyde eller manipulere med et spil, så bed dem at stoppe. Er skaden først sket, så vil det have betydning for jeres aktiviteter som klub og som hold. Opfordrer derfor altid dine spillere til at undgå selv de mindste ting, såsom skin changer apps eller boosting, som kan medføre f.eks. et VAC ban.
  3. Promover altid god sportsånd, dialog og adfærd. En sejr opnået ved snyd, skaber en falsk succes, og skader mere end det gavner. Et plettet ry følger en spiller, og klub længe.